Gluten Duyarlılığı Yaşıyor Musunuz? Hangimiz yaşamıyoruz ki…
SEVİL DENİZ İLE DEVR-İ ALEM
Resim yazısı ekle |
Gluten Duyarlılığı Yaşıyor Musunuz?
Hangimiz yaşamıyoruz ki…
Zaman zaman takip ettiğim Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun
Alkali Diyet adlı kitabında okuduklarımı sizinle paylaşmak istedim. Umarım
sizlere ışık tutar.
Bağışıklık
sistemini rahatsız eden proteinlere sahip diğer yiyecek grubu; buğday, arpa,
çavdar, yulaf dörtlüsünden oluşan gruptur. Bunların içinde glüten vardır.
Gluten, gliadin isimli bir proteinden oluşur. Gliadin bağışıklık sisteminin hiç
sevmediği bir proteindir. Tıpkı inek sütü ve ürünlerindeki bazı proteinlere
reaksiyon göstermesi gibi, gliadini de antijenik olarak algılar ve onu da yok
etmeye çalışır.
Eski
devirlerde buğday, karabuğday halindeyken ve ziraat devrimi yaşanmamışken,
buğdayın içinde gliadin ve glüten yoktu. Fakat daha çok ürün elde etmek için
modifiye edildiler ve glüten içermeye başladılar.
Vücudun
gıda duyarlılığı gösterdiği birinci grup glüten grubu, ikinci inek sütü grubu,
üçüncü grup ise mayalı gıdalar grubudur.
Gultenin
sebep olduğu hastalıklar araştırıldığında, önce çölyak hastalığı karşımıza
çıkar. Ancak çölyak hastalığı duyarlılığın çok ilerlediği, bağırsak
çeperlerinin ileri düzeyde zedelendiği durumlarda ortaya çıkar. Hasar o boyuta
gelmese bile, glüten vücudu asitlendirir. Gltenin yarattığı asitlenmenin
bedellerini tıpkı yavaş yavaş ilerleyen osteoporoz, kas erimesi gibi zaman
içinde öderiz.
Hazımsızlık,
şişkinlik, dışkılama, kilo verememe gibi basit problemlerden, migren, egzama
gibi farklı problemlere kadar, pek çok şikâyetin arkasında glüten duyarlılığı
olabilir.
Dr.
Ayşegül Çoruhlu’nun Alkali Diyet kitabından
alınmıştır.
Şifa Olsun.
Sevil Deniz
Yorumlar
Yorum Gönder