SİLLE KONYA

Konya Sille

Geçmişin İzleri..

Evleri, abideleri, kiliseleri, köprüleri, suyolları, mezarlıkları, gelenekleri, görenekleri, el sanatları ile Roma döneminden Cumhuriyet dönemine kadar Anadolu’nun önemli bir merkezi olarak biliniyor Sille. Geçmişte farklı kültürlerin birbiriyle uyum içinde yaşadığı bir büyülü bir yer.



Sille, Konya’nın 8 km kuzeybatısında yer alıyor. En eski bilinen alan, Sızma Höyüğü. M.Ö 8-7. yüzyıla ait Frig Uygarlığı’na ait eserler bulunmuş olup, Efes’den doğuya giden Kral yolu üzerindeki en önemli noktalardan biri Sille. Eski adıyla “Sylata ya da “Sylla”. Aynı yüzyılda Aziz Paul Konya’dan geçtiği sırada Sille’ye uğramış olduğu bir rivayet..


Sille’nin önemi 1071 yılından sonra Selçuklular’ın Konya’yı ele geçirmesiyle ve başkent yapmasıyla daha da artmıştır. Savaşların yanı sıra bölgede yaşanan afetler nedeniyle bölge zaman zaman hasar almış.. Kaya oyma yapılmış kiliseler, şapeller, su yolları, camiler görülmeye değer yapılar..    



Haci Ali Ağa Hamamı, Sille Kültür Evi v.b  bir çok eser Selçuklu Belediyesi tarafından onarılıp, tarihseverlere kazandırılmış. Yapıların büyük bir kısmı Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilerek, yeni nesillere ulaştırılmaya çalışılmış. Bu sosyal sorumlukta emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür etmek lazım. Ne mutlu bize. Tarihi dokumuzun gelecek nesillere yansıtılması harika bir başarı.


Sille’yi gezdikten sonra buralarda yüzyıllarca yaşanmış olduğunu ve eserlerin renove edilerek aynı değerde kalmasını görmek inanın eşsiz bir mutluluk.. Sille’nin yakın bir zamanda, Anadolu’nun eşsiz turizm merkezlerinden biri olacağından da hiç şüphem yok..

Sille’nin halkı çok misafirperver ve candan. Sizlere hemen yakınlık gösteriyorlar. 

Ellerinde olan şeyleri hemen sizlerle paylaşıyorlar.

Sille’nin tarihi eserlerinden bahsetme vakti..

Gevale Kalesi
1710 metre yükseklikte Takke’li dağı’nın zirvesi’nde yer alıyor. Tarihi Hitit dönemi’ne kadar uzanan kale Konya’nın savunmasında önemli yer almış.

Camiler

Ak Camii

Bulunan bir kitabeye göre H. 1280/ M.1863 tarihinde Bektaşoğlu Mehmet Usta ve oğlu Ahmet Usta tarafından inşa edilmiştir.

Sille’nin en büyük camii olan Ak Camii, görkemli ahşap minber ve kürsülerine sahip. Bu camii’nin dışında Çay Camii, Karataş Camii, Mezaryaka Camii, Orta Mahalle Camii, Subaşı Camii, Kurtuluş Camii de bulunmaktadır.


Manastır ve Kiliseler

Ak Manastır

Konya’ya 4 km uzaklıkta ve Takkeli Dağ’ın eteğinde olan manastır, kayalara oturtulmuş ve içinde keşiş hücreleri, ayazma ve çeşitli mekanlar bulunmakta.

Aya Elenia Kilisesi ( Baş Melek Mikhael Kilisesi )

Subaşı Mahallesi’nde Tatköy yol ayrımı’nda bulunan kilise, Bizans dönemi’nde İmparator Konstantin’in annesi Helene tarafından Kudüs yolculuğu sırasında inşa ettirildiği biliniyor. Naosta Kubbe’yi taşıyan dört kemerin altına yirmi figür işlenmiş ve harikalar yaratılmış. Muhteşem bir eser.


Koimesis Tes Panagias Kilisesi
Sille’de Dikili Kaya mevkii’nde bulunan kilise, üç nefli bazilikal planlı, 2006 yılında yapılan çalışmalarda çeşitli mezarlar bulunmuş. Kemer yüzeylerde freskolara rastlanmış.


Salasorma Mevkii’ndeki Manastır

Salasorma mevkii’nde yer alan tek nef’li bir kilise.

Tepe Şapeli ( Süt Kilisesi )

Halk arasında küçük kilise olarak bilinen kilise, sütü erken kesilen annelerin çare olarak burayı ziyaret etmelerinden dolayı “Süt Kilisesi” adıyla anılmakta.


Sillehan Hotel  ( Sille 0332 244 91 00 )

Güleryüzlü sahipleri, leziz yemekleri, eski dokusunu koruyarak dekore edilmiş odaları ile keyifli  bir otel.


Sillenos Cafe  ( Sille 0332 244 91 91 )

Meydan’da modern dekoru, yöresel yemekleri ve manzarası ile Sille çok keyifli. Özel yapılmış, meyveli ve gül aromalı Türk kahvelerinden de almayı unutmayın.


*Geçmiş’den Günümüze Sille Masalları İlker Mete Mimiroğlu ve Nilgün Aydın’ın hazırlamış olduğu harika bir kitap. Okumanızı öneririm.

*İlker Mete Mimiroğlu’nun hazırladığı Sille Kültür Vadisi adındaki kitap çok değerli.

*Kendinize Sille testilerinden almayı lütfen unutmayın.

Konya Sille’deki tarihin eşsiz örneklerini en kısa zamanda görmeniz dileğiyle!

Sevil DENİZ

www.sevildeniz.com 

instagram sevildeniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?