Lizbon

GURMELER ŞEHRİ LİZBON




                                                                          Belem Kulesi (Torre De Belem)
Lizbon; Tagus Nehri kıyısında, zengin tarihi, Arnavut kaldırımlı sokakları, gurme restoranları, ününü dünyaya kanıtlamış şefleri, Fadosu, müzeleri, katedralleri, tramvayları, plajları, gece hayatı ve  balkonlara gerilmiş çamaşırları ile ünlü bir  şehir...

Her zaman güneşi hissedeceğiniz bu şehirde en sıcak ay Ağustos. 

İlk gidişim Ağustos ayında olmasından dolayısıyla biraz sıcak ve yorucuydu. Size tavsiyem Mayıs ve Haziran ayları.

 Şehrin ünlü bölgesi Belem, şehir merkezine sadece 15-20 dakika uzaklıkta.
 Jerominos Manastırı da bu bölge de. Portekizli kaşif Vasco de Gama'nın mezarının bulunduğu yer, Jerominas Manastırı'nda. 

Bu nedenden dolayı Portekizliler için özel bir bölge. Buraya kadar gelmişken meşhur Belem Kulesi ve Keşifler Anıtı görülmeye değer... 



                                                 Keşifler Anıtı (Padrao Dos Descobrimentos)
Eğer deniz mahsüllerinden hoşlanıyorsanız Lizbon tam size göre... 

Gurmeler için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Fiyatlar da çok makul. Keşifleriyle ünlü Portekizler gittikleri yerlerden getirmiş oldukları baharatları, yemek tekniklerini kültürlerine ekleyerek farklı bir çizgide kendilerini yansıtıyorlar. Özellikle Araplar ve Mağripler'den etkilenmişler. 

Morina Balığı her yerde karşınıza çıkabilir. Benim tercihim füzyon restoranlar. Balkonlara gerilmiş olan çamaşırlarla dalga geçerek kızartılmış Morina Balığın'dan hazırlanan yemekler mandallarla tellere asılmış bir şekilde size sunuluyor. Yemek'de bu görüntüye bayılıyorum.

Morina Balığı
Portekiz'in yakınındaki Cascai ve Sintra dünyada en çok severek gezdiğim bölgelerden. Hatta Cascai'den hiç ayrılmak istemedim. Buralardan  başka bir yazıda bahsetmek isterim çünkü gerçekten de yaşanması gereken yerlerden.

Lizbon'da Gezilmesi Gereken Yerler



Portekiz' de gezilecek çok yer bulunmakta... 

Lizbon Katedrali (Sé de Lisboa, Santa Maria Maior de Lisboa), São Jorge Kalesi (Castelo de São Jorge), Keşifler Anıtı (Padrao Dos Descobrimentos), Fado Evi Müzesi (Museu E Casa Do Fado), Bairro Alto (Batı) Bölgesi, Sao Roque Kilisesi (Igreja De Sao Roque), Ulusal Antik Sanat Müzesi (Museu Nacional de Arte Antiga), Sao Sebastiao Bölgesi, Calouste Gulbenkian Müzesi (Museu Calouste Gulbenkian), Fronteira Sarayı (Palacio dos Marqueses de Fronteira), Belem Kulesi (Torre De Belem),Jerónimos Manastırı (Mosteiro Dos Jerónimos), Deniz Akvaryumu (Oceanario)

Lizbon'da Gidilmesi Gereken Restoranlar
Eğer ben gurmeyim diyorsanız, bu şehir sizin için yaratılmış. Michelin yıldızlı restoranlara sahip olan Lizbon'da midenizin doymasının yanı sıra yemekler gözlerinizi kamaştıracak.

Bistro 100 Maneiras : Bairo Alto’da en çok zevk aldığım restoran. Sunumları ve şarap kavı ve nehir manzarasıyla harika bir restoran.



Cantinho Das Gaveas  ( Rue do Norte 46 ) Morina balığı ve deniz mahsulleri tercihleriniz arasında mutlaka olmalı.

Taveres Rico : Öğlen yemeğinizi bu restoranda yemenizi tavsiye ederim.
Size tavsiyem Lizbon'a gitmeden diyet uygulamanız. Yoksa bir kaç kilo alarak geliyorsunuz.

Lizbon'da Mutlaka Yapılması Gerekenler

Alışveriş cenneti diye anılan Chiado’nun  şık ve sevimli butiklerinde larında alışveriş yapabilir, ayrıca Portekiz'in kendine has hediyelik eşyalarından alabilirsiniz. Şehrin en ünlü alışveriş caddesi Avenida da Liberdade.

 Baixa, Alto, Principe Real diğer alışveriş bölgelerinden.


Eğer şehri yaşamak istiyorsanız, ünlü pazarları gezmek en iyisidir. Salı ve Cumartesi günleri kurulmakta olan “Hırsızlar Pazarı” (Feira de Ladra) en güzel  bitpazarıdır.  Herşeyi bulabilirsiniz. Sabah gitmenizi tavsiye ederim.


                                                                        Deniz Akvaryumu (Oceanario)
Avrupa'nın en büyük deniz akvaryumunu görmenizi tavsiye ederim. Muhteşem renkler ve deniz canlıları görülmeye değer.

Senhor Vinho ve ya Canto do Camoes  Portekizli denizcilerin seferden dönmeyenlerine yakılan ağıtları dinleyeceğiniz Fado evleri.

Dünyaca ünlü eşsiz Porto şaraplarından tatmanızın yanısıra koleksiyonununa eklemenizi öneririm.
Bairro Alto'daki gece hayatının tadını çıkarmanızı öneririm.

Keyifle gezmeniz dileğiyle!

Sevil Deniz

www.sevildeniz.com

instagram sevildeniz


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?