Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

                                                                                       SEVİL DENİZ İLE DEVR-İ ALEM

Isparta Fırın Kebabı 

Pişirme Süresi 3-3,5 saat

Malzemeler

Kuzu Eti

İnce Pide Ekmeği

Isparta’da ünlü fırın kebabı nerede yenir diye sorduğunuzda, 1851 yılından beri geleneksel lezzetlerini koruyan bir işletme olan Kebapçı Kadir karşınıza çıkıyor. Sahibi Hüseyin Açıkalın’dan sizin için Isparta Fırın Kebabının dedelerinden kalan reçetesini aldım.  Odun fırını kullanırsanız, başarılı olma şansınız oldukça yüksek… Hadi biraz tarife göz gezdirelim…






Isparta Fırın Kebabı Yapılışı

Isparta Fırın Kebabı, Nisan Mayıs ayları arasında süt kuzusu, Haziran sonunda ise oğlak, Eylül ayından itibaren ise erkeç etinden yapılıyor.

Böbrek yağları ve kan damarları temizlenen kaburga etleri şişe takılarak fırın içerisine dik olarak sıralanır. Önceden yakılıp ısıtılan fırında 3- 3.5 saat aralığında çalı kökü odunuyla 2 saat alev, 1 saat korda pişirilir. Pişme esnasında fırın içinde bulunan bakır sahanlardaki su buharlaştırılır ve etler hem buhar, hem de alev arasında %50 fire verir.  Tuz ve baharat  pişerken kesinlikle kullanılmıyor. Fırından çıkan kızarmış kuzu eti yöreye özgü bakır tabaklarda ince pide ekmeği üzerinde servis yapılır.


Hüseyin Açıkalın’ın Özel Notu

Fırın kebabında kullanılacak et, doğal ortamda yetiştirilen, doğal otlarla beslenen hayvanlardan tercih edilmelidir.


Hüseyin Bey’e ailesinin geleneksel reçetesini bizimle paylaştığı için çok teşekkür ediyoruz.


Kebapçı Kadir Isparta

Ulu Cami Yanı Valilik Arkası Kebapçılar Arastası No:8

Telefon: 0 246 218 24 60

Sevil Deniz

www.sevildeniz.com

instagram sevildeniz


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?