İtalyan Mutfağının Leziz Örnekleri



SEVİL DENİZ İLE DEVR-İ ALEM


İtalyan Mutfağının Leziz Örnekleri

İtalyan mutfağı Avrupa’daki en eski mutfaklardan birisi… Romalılar, Finikeliler, Fransızlar, İspanyollar, Avusturyalılar’ın etkisi oldukça büyük.

Marco Polo’nun Uzakdoğu gezisinden İtalya’ya Çinli aşçılar ile beraber dönmesi, İtalyan mutfağının gelişmesinde oldukça etkili olmuş. Sağolsunlar bu bize de yaradı…

İtalya, her gezginin rüyâsı değil midir?. Benim dünya da en hayran olduğum ülkelerden biri… ‘’Türkiye dışında yaşayabileceğin bir ülke var mı’’ diye sorulduğunda ise ilk verdiğim isim ‘’İtalya’dır.’’

İtalya’da Sokaklarda Kaybolun!

İnsanlarının sıcaklığı, iklimi, yemekleri, tarihe ışık tutması ile herkesi kendine çekiyor…

Sokak aralarında kaybolarak yeni yerler keşfetmek de benim en sevdiğim şeylerden. İnanın çok farklı yerler ve insanlar tanıyorum. Size de denemenizi öneririm.

Kuzey ve Güney İtalya İkisi de Farklı

İtalya mutfağında her bölgeye göre malzemeler farklılık gösterebiliyor. Kuzeyliler, yemeklere tereyağ, domates sosu, pirinç ve yeşilliklerden soslar eklerler.

Güneyliler ise zeytinyağı, baharatlı soslar, konserve domates kullanmayı tercih ediyorlar.

Her şehir bir yemeği ya da bir gıda maddesi ile ünlü…

Venedik’in Carpaccio’su, Campanie bölgesi Mozzerella'ları ile, Gorgonzola peyniri, Lombardia ve Piemonte bölgesinde, Doğu Sicilya’nın Etna yanardağının küllerinde yetişen kan kırmızısı portakalının tadı ve antioksidan yüklü olması paha biçilemez lezzete sahip… Bu liste sayfalarca uzayıp gider.

Peynirleri, pizzaları, pastaları, şarküteri ürünleri ise gerçekten de insanın damak tadını şenlendiriyor. Ve de kahveleri…

Cappucino ve Espresso ( İtalyanların caffe demesine şaşırmayın!) benim vazgeçilmezlerim arasında yer alıyor. Beni baştan çıkaran Cappucino’nun adı ise bir rivayete göre,16. yüzyıl’da açık kahverengi cübbe giyen Capuchin rahiplerinden ismini almış. İtalyanlar Cappucino’yu sadece sabah saatlerinde içerler. Eğer farklı zamanlarda içenleri görüyorsanız, emin olun onlar turisttir.

Latte, Freddo, Corretto, Shakerato, Macchiato, Doppio beni benden alan aromalarıyla denenmeye değer.

İtalyan mutfağı ile daha çok yazılar yazacağım. Hadi biraz müsaade…

Sevil DENİZ

www.sevildeniz.com

instagram sevildeniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?