Kış Gecelerinin Vazgeçilmezi! Bozaaaaaaaaaa….

Kış Gecelerinin Vazgeçilmezi! Bozaaaaaaaaaa….
Kış geldi, soğuklar başladı. Sıcak evlerimizde ailelerimizle beraber vakit geçirme zamanı başlıyor. Gelsin sıcacık kestaneler, mısırlar, bozalar… Boza demişken babam ‘’ yemek sonrası akşam Vefa’ya boza içmeye gidiyoruz’’ dediğinde oldukça küçüktüm. İlk başta neresi olduğunu bile bilmiyordum. 

Leblebileri ağzıma doldurup, ablamla, kardeşimle püskürtmeye hazırlanırken annemin sesi hep kulağımda… ‘’Sevil’cimmmmmmm’’. Annem toplum içinde bize kızarken bile ‘m’ harfini uzatırdı ama her zaman olduğu gibi kibardı şeker annecim. Küçücük ağzımda, eski Paşabahçe bardaklarıyla ikram edilen bozanın tadı hâlâ damağımda saklı. Üzerindeki tarçını da birbirimize üfleyerek ne eğlenirdik çocukken.

Nişantaşı’nda otururken akşam saat 22:30 gibi Bozacı Adem Abi’nin sesi tüm mahalleyi inletirdi. 
Tüm mahalle müdavimiydik. 

2 gün önce gece bir baktım dışarıda ‘’bozaaaaa’’ diye bağıran bir satıcı. Beni çocukluğuma kadar götürdü. Eski gelenekler hep geri dönse. Biz şehrin güzel günlerini yaşadık galiba… Yaşlanıyor muyum ne, eski olan her geleneği yaşatmak için çaba sarf ediyorum.

Kendimi ne zaman yorgun hissetsem, grip olsam hemen boza içerim. Şimdiki bozalar da o tat var mı? Hayır yok… Ama yine de lezzetli bir boza bulursanız, lütfen hemen tadın.

Geleneksel Bozamız’ın Eşsiz Faydaları

Grip ve gribal enfeksiyonlar sırasında yakalandığımız öksürüğü tedavi etmekte boza oldukça yararlı. 
A, B, E, C vitaminleri ile vücudun vitamin ihtiyacını karşılıyor.

Yemeklerden sonra boza içtiğinizde sindirim sistemimize faydalı olduğunu düşünürsek rahat yemek tüketebiliriz.

Bozanın emziren annelerin sütünü arttırdığını biliyor musunuz?

Ayrıca boza kalsiyum, demir, fosfor, çinko, protein açısından da oldukça zengin…

Evde yakında boza yapacağım, güzel olursa tarifini sizinle paylaşırım.

Şimdilik dışarıdakilerle idare etme zamanı.

Bir de yanına sarı leblebi almayı unutmayalım. Muhteşem ikili…

Sevil Deniz


instagram sevildeniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?