KARS ANİ ANTİK ŞEHRİ

Serhat Şehri Kars‘taki Ani Antik Şehri


Sultan Alparslan tarafından, 1064 yılında 25 günlük bir kuşatmadan sonra alınan Ani , Anadolu'da Türkler'in ele geçirdikleri ilk şehir olarak biliniyor. Deprem'de zarar gören eserler tekrar onarılıyor. Moğollar tarafından istila edilip, yakılıp, yıkılıyor. 1319' daki deprem şehri yaşanmaz hale getiriyor. Hala dimdik olan eserler de var tamamen yok olmuş olanlar da.

Ani Antik Şehri'ndeki Eşsiz Eserler

*Tigran Honents Kilisesi

Tüccar Tigran Honents tarafı’ndan 1215 yılında inşa ettirilmiş olup, Arpa Çay’ın yamaçlarında inşa edilmiştir. Bu kilisenin diğer adları; Nakışlı Kilise, Boyalı Kilise, Sırlı Kilise olarak da bilinmektedir.



*Büyük Katedral

II. Simbat zamanı’nda yapımına başlanan katedral, Kral Gagik’in karısı Kraliçe KatrAnide tarafından, tamamlatılmış olup, Ani Katedrali, Azize Meryem Katedrali, Beşik Kilise, Fethiye Camii olarak da anılmaktadır.


*Manucehr Camii

Alparslan,1064 yılı’nda Ani Kenti’ni fethedince, şehri idare etmesi için, Şeddatlı Emiri Ebu’l Esvar’ın oğlu Manuçehr’e bırakmış ve Manuçehr’in ilk yaptığı eserlerden biri olan bu camii’de kırmızı ve siyah renkli tüf taşlarıyla yapılmış.



*Bakireler Manastırı

Bir çok adı bulunan manastır, Arpaçay’ın kuzey yamacı’nda bulunuyor. Küçük bir kilise olarak bilinen renkli kesme taşlarla yapılmış olup, yakınında şapel bulunmaktadır.



*Kız Kalesi

13.yüzyıl’dan bu yana, şehrin güney ucunda uçurum kenarında yer alan Kız Kalesi, 1960 depreminde yıkılmıştır.

* Gagik Kilisesi

I. Gagik tarafı’ndan yaptırılan, 995 yılı’nda yapımına başlanılan ve 5 senede tamamlanan bu eser, kuzeybatı da Bostanlar Deresi’ne bakan yamaçta yer almaktadır.

*Abulhamrants Kilisesi

Çok net bilinmeyen, fakat 980 yılı’ndan bu yana ayakta duran kilise, şehrin batısı’nda Bostanlar Deresi’ne bakan yamaçta yer alıyor. Altı yapraklı yonca planlıdır.



*Ateşgede

4.yüzyıl’da yapıldığı düşünülen, kitabesi olmayan, yıkılmış, yüksek silindirler üzerine oturtulmuş dört büyük sütundan oluşmakta.

* Selçuklu Sarayı

Düzgün kesme taşlarla inşa edilen, iki katlı olan 12. yüzyıl’a ait olduğu düşünülmektedir. Bir çok ismi olan sarayın en çok bilinen adları; Baron Sarayı, Sultan Sarayı, Tacirin Sarayı, Pahluvani Sarayı v.b.

*Gürcü Kilisesi

Tarihi durumu tam belli olmayan kilise de 1218 tarihli bir ferman bulunmaktadır. Ana yolun başında yer alan kilise Surp Arakelot Kilisesi ile Aslanlı Kapı arasında bulunmaktadır.



*Mağaralar

Tüf kayalarla oyulmuş, Bostan Deresi’nin iki yakası’nda bulunan bir çok sayı’daki mağaralar, depo, konut, mezar olarak kullanılmış.

*İç Kale

Günümüze kadar dayanamayan bir yapıdır. Dört yonca planlıdır.Bilinen adı ise İç Kale Tetrakonchos Kilise’dir.

*Küçük Hamam

Tigran Honents Kilisesi’nin yer aldığı bölgede eğimli arazinin bulunduğu düzlüğe doğru bulunmaktadır. Tamamı toprak altında bulunan Küçük Hamam,1215’den önce yapıldığı bilinmektedir.



*İpek Yolu Köprüsü

Arpaçay’ın üzerinden Türkiye ile Ermenistan sınırını birleştiren, 10. yüzyıl’dan kaldığı  düşünülen bu köprü, düzgün kesme taşlarla yapılmış. Yıkık ve virane bir durumdadır.


*Surlar

Bir plato içerisi’nde üçgenimsi olarak inşa edilen Ani Surları’nın bazı bölümleri yıkılmıştır. Bir çok kral zamanında eklemeler yapılmıştır.


  
*Surp Amenap’rkitch Kilisesi

Cephesi’ndeki kitabeden anlaşıldığına göre, 1035 yılı’nda Marzban Ebu’l Garip tarafından inşa ettirilmiştir. Zamanla çan kulesi ve zavit eklenmiş olup, Ani’nin kuzeyinde bulunmaktadır.

Kısa turlar 30 dakika, uzun turlar ise 2 saat sürmekte.
  



Keyifle gezmeniz dileğiyle!

Sevil DENİZ

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne katkıları’ndan dolayı teşekkür ederim.
ınstagram sevildeniz





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?