Kars Kültürel Geziler

Kars'ın Gezilmesi Gereken Tarihi ve Kültürel Eserleri




Yüzyıllar boyunca toplumlara ev sahipliği yapan ve bir çok kültürel mirasın yeraldığı, eşsiz bir kent Kars.Yazılı Tarih Dönemi Urartular’dan başlıyor.


Ebu'l Hasan Harakani Türbesi

963 yılında doğan ve Kars'da şehit olan ünlü sufi. Peygamber Efendimizin torunların’dan İmam Caferi'nin soyundan gelen, Ebu'l Hasan Harakani, Hanedanı Ehl-i Beyten. Tasavvuf'un temel taşlarından biri olan Harakani, İslam coğrafyasında ve tasavvuf dünyasında özel bir yere sahipmiş. Mevlana Celaleddin Rumi'nin hocası olan, Harakani'nin tüm insanlığa şu sözleriyle evrensel mesaj vermiştir.

"Her kim bu dergah’a gelirse ekmeğini verin ve dinini ve inancını sormayın; zira Ulu Allah'ın dergahında ruh taşımaya layık olan herkes, elbette Ebu'l- Hasan'ın sofrasında ekmek yemeğe layıktır."

"Cömertlik, Şevkat, Halktan müstağni olmak" üç şartıdır.

Ebu'l Hasan Harakani'nin eli, Ahmet Yesevi, Mevlana, Yunus Emre gibi yüzlerce velinin kalbine değmiştir.

Adımınızı atınca, içeride ayrı bir huzur olduğunu sizin de benim gibi  hissedeceğinizden eminim.





Kars Kalesi

Kars'ın gece gündüz tüm güzelliklerini seyredebileceğiniz, özellikle gece ışıklandırılmasıyla, muhteşem kareler yakalayabileceğiniz eşsiz bir yer.

Bir kitabeye göre,1153 yılında Sultan İzzettin'in emri ile yapılmış.

1386 yılında Timur tarafından yerle bir edilmiş. III. Murat'ın emriyle Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Şehir merkezine 2 km. uzaklıkta. Dağ yolundan çıkarken harika eserlere rastlayabiliyorsunuz. 
İçinde şehrin harika manzarasını seyredebileceğiniz bir kafe bulunuyor.


Beylerbeyi Sarayı

Lala Mustafa Paşa tarafın’dan 1579 yılında yaptırılan saray, iki katlı olarak yapılmış.1878 yılına kadar Sancak Konağı olarak kullanılmıştır. Sonralarda ise 1918 yılı'na kadar Hükümet Konağı olarak hizmet vermiş.



Osmanlı Dönemi Hamamları

17. yy mimarisi ile yapılan hamamlar, Kaleiçi Mahallesi ve Sukapı Mahallesinin kesiştiği yerde ayrıca, Kars Çayı'nın batısında İlbeyioğlu Hamamı, çayın doğusunda ise Mazlum Oğlu ve Topçuoğlu Hamamı bulunmaktadır.



Namık Kemal'in Evi

Namık Kemal'in 1853-1854 yıllarında çocukluğu’nun geçtiği evdir. Kars Çayı kenarında bulunmaktadır. Ev zamanla dekore edilmiş ve 'Aşıklar Evi' olarak hizmet vermektedir.

Alman Evi

19. yüzyıl'ın sonlarına doğru Baltıklar'dan göç eden Almanlar'ın dini liderlerinin, Paşaçayır Mahallesi'nde yaptırmış olduğu evde, İncil ve Zebur'dan alınmış surelerle işlenmiş,  bir çok eser görebilirsiniz.

Taş Köprü

Kaleiçi Mahallesi ve Sukapı Mahallesini ayıran köprü, M.S 1579 yılında III. Murat'ın emriyle yaptırılmış.


Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı

Osmanlı Dönemin'in yapılarından biri olan ve Orta Kapı Mahallesi'nde 19. yüzyıl'ın başlarında yapılan bu eser, Osmanlı Rus Savaşı'nda Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafın’dan bir süre karargah binası olarak kullanılmış.



Fethiye Camii

19.yy sonları'nda Baltık Mimari tarzı’nda yapılmış, aslında bir kilise olan yapı 1985 yılında camii'ye dönüştürülmüş.


Yusuf Paşa Camii

Kars Beylerbeyi Seyit Yusuf Paşa tarafından kendi adı’na 1664 yılında yapılan bir camiidir.

Kümbet Camii (Havariler Kilisesi)

Kral Abas tarafın'dan M.S 932 - 937 yılları arasında yaptırılmış bir Ermeni Kilisesidir. Hristiyanlık için kutsal bir değeri olan 12 Havariler için yapılmış. 1918 yılında Türk Hakimiyeti'ne girince camiye çevrilmiştir.



Kars Müzesi (00 90 474 212 14 30 )

Tarihin Şahidi olarak bilinen müze, inanılmaz güzel eserlere ev sahipliği yapmakta.. Osmanlı kitabeleri, Selçuklular'a ait yayık, Kilise Kapıları, Eski Tunç Çağı'na ait Ritonlar, Küpler, sikkeler, Koç Mezar Taşı gibi binlerce eseri inceleyebilirsiniz.


Kars Tabyaları

Osmanlı İmparatorluğu'nun 1699 yılında imzaladığı Karlofça Antlaşması ile düşmanlarına karşı savunma sistemi oluşturarak,1734 yılından itibaren Ruslara ve İran'a karşı tabyalar oluşturulmuş ve bu çalışmalar 19 yüzyıl'a kadar sürmüş. Bu süreç içerisinde 46 tabya oluşturulmuş. Süvari Tabya, Arap Tabya, Karabağ Tabya en görkemlileri.








Doyumsuz tarihimizi yaşamanız dileğiyle!

Sevil Deniz

www.sevildeniz.com 

intsagram sevil deniz


Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne katkıların’dan dolayı teşekkür ederim.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?