Doğum günleri başlıyor! Çocuklarınıza anne eli değmiş pastalar hazırlamak ister misiniz?

SEVİL DENİZ İLE DEVR-İ ALEM

Yaz yavaş yavaş bitiyor. Sevdiklerimizin doğum günleri başlıyor. Sizlerle yakın zamanda tanıştığım, bir kardeş kadar sevdiğim, Şirin Tulgay'dan sizin için bir reçetesini paylaşmasını istedim.

Dünya tatlısı bir mühendis, oldukça donanımlı bir annenin çocuklarına bilmediği ürünleri yedirmemek adına bir sürü atölye çalışmasına katıldıktan  sonra eşiyle birlikte çocukları için harika lezzetler yarattığına tanık oldum. Hatta kendi işlerini bırakıp bir süre sonra yurt dışında bir pastane açma hayalleri var.  O kadar azimli, o kadar çalışkanlar ki ben onların güzel işler yapacağını düşünüyorum. Ne diyelim yolları açık olsun!

Kendisini instagram'dan takip etmek isterseniz, hesaplarının adı sarel kitchen...

En son çocukları için hazırladığı Fındıklı Çikolatalı Pasta tarifi sizindir...



FINDIKLI ÇİKOLATALI PASTA

Pandispanya için:

3 adet yumurta
56 gr toz şeker (yumurta akları için)
56 gr toz şeker (yumurta sarısı için)
33 gr mısır nişastası
70 gr un
15 gr kaynar su

İlk önce yumurta sarısı ve beyazı ayrılır. Yumurta akları 56gr şeker ile kar beyazı olana kadar çırpılır.

Yumurta sarsıları 56gr şeker ile kabarana kadar çırpılır. İçine kaynar su ilave edilir ve rengi açılana kadar çırpılır.

Un ve mısır nişastası ayrı bir yerde karıştırılır ve elenir. Daha sonra yumurta sarılarına eklenir ve spatula ile yavaşça karıştırılır.

En son karışıma yumurta akları eklenir ve alttan yukarıya doğru söndürülmeden karıştırılır.

Altı yağlı kağıt serilmiş 18-20 cm çapında yuvarlak kalıba (veya çembere) dökülür ve 170 derecede 35-40 dakika pişirilir.



Pasta İç Malzemesi

Meyve İsteğe bağlı (muz, çilek vs)
Pastacı kreması (pastanın içi için)
½ çay bardağı süt (pandispanyayı ıslatmak için)




Pastacı Kreması

500 gr süt
100 gr toz şeker
40 gr tereyağı
4 adet yumurta sarısı
40 gr un
30 gr mısır nişastası
1paket şekerli vanillin veya ½ adet vanilya çubuğu

Eğer vanilya çubuğunu kullanılıyorsa çubuk ortadan ikiye kesilir ve taneleri süt ile tencereye alınır ve ocakta ısıtılır,

Yumurta sarıları ve şekeri mikser ile çırpılır. Un ve nişasta ilave edilir tekrar çırpılır.

Sütlü karışım kaynamaya başlayınca 1 kepçe alınır ve karıştırılarak yumurtalı karışıma eklenir. Iyice karıştırdıktan sonra 1 kepçe daha alınır karışımdan ve aynı şekilde karıştırılarak yumurtalı karışıma eklenir.

Sütlü karışımın üzerine karıştırarak yumurtalı karışım dökülür ve Muhallebi kıvamına gelinceye kadar çırpmay işlemi devam edilir.

Ocaktan alınır ve tereyağı eklenir ve iyice tereyağı eriyene kadar karıştırılır.
Eğer şekerli vanillin kullanılıyor ise tereyağı ile birlikte şekerli vanillin eklenir ve iyice karıştırılır.

Kremanın üzerine streç film ile kaplanır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra iyice karıştırılır.






Dış sıvama için

2 paket kremşanti
1 su bardağı süt veya krema (200ml)
Fındıklı ganaj

Krem şanti için
süt ve krem şanti iyice sertleşene kadar 2-3 dakika çırpılır.

Fındıklı Ganaj

50 gr krema
100 gr kuvertür çikolata (sütlü veya bitter isteğe bağlı)
30 gr pirinç fındık veya pirinç antep fıstığı

Krema ocakta ısıtılır. Kaynamaya yakın ocaktan alınır ve çikolata ilave edilir. Çikolata eridikten sonra pirinç fındık veya fıstık ilave edilir ve kenara soğumaya bırakılır. Arada karıştırılı ki kabuk bağlamasın.

Pasta Yapılışı

Not: Pandispanyanın altı kısmı pastanın üstü olmalı. Ve pastacı kreması yerine  krem şanti kullanılabilir. (3 paket kremşanti 300ml süt ile hazırlanır.)
Pandispanyanın iç kısımları süt ile ıslatılır. Alt kısmına pastacı kreması sürülür, meyve konulur biraz daha krema sürülür. Daha sonra pandispanyanın üstü konulur.

Pastanın üstü ve kenarları krem şanti ile ince bir kat sıvanır. Bu aşamada pasta en az 2-3 saat buzdolabında bekletmek gerkir. Hatta 1 gece bekletilirse daha iyi sonuç alınır.

Pastayı dolaptan çıkarmadan önce fındıklı ganaj hazırlanır ve soğumaya bırakılır.

Pasta 1 kere daha kremşanti ile sıvanır (2. Kat sıvama) daha sonra tel ızgaranın üzerine alınır , altına bir tabak veya tepsi konulur, akan ganaj içine dökülmesi için) ve soğumuş fındıklı ganaj pastanın üzerine dökülür ve yavaşça spatula ile pastanın kenarlarından akıtılır.

Yarım saat sonra pasta servis tabağına alınır ve üzeri meyve veya kremşanti ile süslenir ve ganajın sertleşmesi pasta buzdolabına kaldırılır.

Sevgili Şirin Tulgay’a tarifini paylaştığı için sonsuz teşekkürler.
Instagram sayfası sarel kitchen

Hayat paylaştıkça güzel!

Sevil Deniz



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?