Doğum günleri başlıyor! Çocuklarınıza anne eli değmiş pastalar hazırlamak ister misiniz?
SEVİL DENİZ İLE DEVR-İ ALEM
Yaz yavaş yavaş bitiyor.
Sevdiklerimizin doğum günleri başlıyor. Sizlerle yakın zamanda tanıştığım,
bir kardeş kadar sevdiğim, Şirin Tulgay'dan sizin için bir reçetesini paylaşmasını
istedim.
Dünya tatlısı bir mühendis, oldukça donanımlı bir annenin çocuklarına bilmediği ürünleri
yedirmemek adına bir sürü atölye çalışmasına katıldıktan sonra eşiyle
birlikte çocukları için harika lezzetler yarattığına tanık oldum. Hatta kendi
işlerini bırakıp bir süre sonra yurt dışında bir pastane açma hayalleri
var. O kadar azimli, o kadar çalışkanlar ki ben onların güzel işler
yapacağını düşünüyorum. Ne diyelim yolları açık olsun!
Kendisini instagram'dan takip etmek isterseniz, hesaplarının adı
sarel kitchen...
En son çocukları için hazırladığı Fındıklı Çikolatalı Pasta tarifi
sizindir...
FINDIKLI ÇİKOLATALI PASTA
Pandispanya için:
3 adet yumurta
56 gr toz şeker (yumurta akları için)
56 gr toz şeker (yumurta sarısı için)
33 gr mısır nişastası
70 gr un
15 gr kaynar su
İlk önce yumurta sarısı ve beyazı ayrılır. Yumurta akları 56gr şeker ile kar beyazı olana kadar çırpılır.
Yumurta sarsıları 56gr şeker ile kabarana kadar çırpılır. İçine kaynar su ilave edilir ve rengi açılana kadar çırpılır.
Un ve mısır nişastası ayrı bir yerde karıştırılır ve elenir. Daha sonra yumurta sarılarına eklenir ve spatula ile yavaşça karıştırılır.
En son karışıma yumurta akları eklenir ve alttan yukarıya doğru söndürülmeden karıştırılır.
Altı yağlı kağıt serilmiş 18-20 cm çapında yuvarlak kalıba (veya çembere) dökülür ve 170 derecede 35-40 dakika pişirilir.
Pandispanya piştikten sonra yan veya ters bir şekilde tel ızgaranın üzerine alınır ve soğumaya bırakılır. Tamamen soğuduktan sonra bıçak yardımı ile kalıptan çıkartılır ve enine iki eşit parçaya bölünür.
Pasta İç Malzemesi
Meyve İsteğe bağlı (muz, çilek vs)
Pastacı kreması (pastanın içi için)
½ çay bardağı süt (pandispanyayı ıslatmak için)
Pastacı Kreması
500 gr süt
100 gr toz şeker
40 gr tereyağı
4 adet yumurta sarısı
40 gr un
30 gr mısır nişastası
1paket şekerli vanillin veya ½ adet vanilya çubuğu
Eğer vanilya çubuğunu kullanılıyorsa çubuk ortadan ikiye kesilir ve taneleri süt ile tencereye alınır ve ocakta ısıtılır,
Yumurta sarıları ve şekeri mikser ile çırpılır. Un ve nişasta ilave edilir tekrar çırpılır.
Sütlü karışım kaynamaya başlayınca 1 kepçe alınır ve karıştırılarak yumurtalı karışıma eklenir. Iyice karıştırdıktan sonra 1 kepçe daha alınır karışımdan ve aynı şekilde karıştırılarak yumurtalı karışıma eklenir.
Sütlü karışımın üzerine karıştırarak yumurtalı karışım dökülür ve Muhallebi kıvamına gelinceye kadar çırpmay işlemi devam edilir.
Ocaktan alınır ve tereyağı eklenir ve iyice tereyağı eriyene kadar karıştırılır.
Eğer şekerli vanillin kullanılıyor ise tereyağı ile birlikte şekerli vanillin eklenir ve iyice karıştırılır.
Kremanın üzerine streç film ile kaplanır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra iyice karıştırılır.
Dış sıvama için
2
paket kremşanti
1
su bardağı süt veya krema (200ml)
Fındıklı
ganaj
Krem
şanti için
süt
ve krem şanti iyice sertleşene kadar 2-3 dakika çırpılır.
Fındıklı
Ganaj
50
gr krema
100
gr kuvertür çikolata (sütlü veya bitter isteğe bağlı)
30
gr pirinç fındık veya pirinç antep fıstığı
Krema
ocakta ısıtılır. Kaynamaya yakın ocaktan alınır ve çikolata ilave edilir.
Çikolata eridikten sonra pirinç fındık veya fıstık ilave edilir ve kenara
soğumaya bırakılır. Arada karıştırılı ki kabuk bağlamasın.
Pasta Yapılışı
Not:
Pandispanyanın altı kısmı pastanın üstü olmalı. Ve pastacı kreması yerine krem şanti kullanılabilir. (3 paket kremşanti
300ml süt ile hazırlanır.)
Pandispanyanın
iç kısımları süt ile ıslatılır. Alt kısmına pastacı kreması sürülür, meyve
konulur biraz daha krema sürülür. Daha sonra pandispanyanın üstü konulur.
Pastanın
üstü ve kenarları krem şanti ile ince bir kat sıvanır. Bu aşamada pasta en az
2-3 saat buzdolabında bekletmek gerkir. Hatta 1 gece bekletilirse daha iyi
sonuç alınır.
Pastayı
dolaptan çıkarmadan önce fındıklı ganaj hazırlanır ve soğumaya bırakılır.
Pasta
1 kere daha kremşanti ile sıvanır (2. Kat sıvama) daha sonra tel ızgaranın
üzerine alınır , altına bir tabak veya tepsi konulur, akan ganaj içine
dökülmesi için) ve soğumuş fındıklı ganaj pastanın üzerine dökülür ve yavaşça
spatula ile pastanın kenarlarından akıtılır.
Yarım
saat sonra pasta servis tabağına alınır ve üzeri meyve veya kremşanti ile
süslenir ve ganajın sertleşmesi pasta buzdolabına kaldırılır.
Sevgili
Şirin Tulgay’a tarifini paylaştığı için sonsuz teşekkürler.
Instagram
sayfası sarel kitchen
Hayat
paylaştıkça güzel!
Sevil
Deniz
Yorumlar
Yorum Gönder