Pepeçura
Pepeçura
Karadeniz’in
verimli topraklarında yetişen kokulu üzümlerin vazgeçilmez tatlısıdır Pepeçura.
Belki hiç tatmayanlar bile vardır. Pembe renkli, hoş kokusu ve güzel
görünüşüyle insanı etkiler Pepeçura. Üzüm peltesi de derler.
Anneannem
Pepeçura tatlısı yaptığında en üst kattaki mutfaktan kokusu yalının her yerine
yayılırdı. 3 katı nefes almadan çıkardık. Pepeçura kokusunu duyduğumuzda
suratımızda bir gülümseme belirirdi, adeta gözlerimiz ışıldardı. Ne güzel
günlerdi. Bazı şeyleri geri getirmek ne mümkün! Mekânın cennet olsun anneannem.
İyi ki bana bu lezzeti tattırmışsın. Ruhuna değsin derler bizde.
Lütfen
ailenizin reçetelerini saklayın hatta yarın ilk işiniz kendinize bir yemek
defteri almak olsun! Belki de en güzel miras, sevdiklerinize güzel hatıralar
bırakmak…
Ardımızda güzel anılar ve değerli reçeteler
bırakmak dileğiyle!
Malzemeler :
2 kg siyah kokulu üzüm
6 su bardağı su
8 yemek kaşığı nişasta
1 küçük çay bardağı mısır unu
Yapılışı:
Kokulu
üzümleri bir süre suda bekletin. İçine 2 çorba kaşığı sirke ekleyin. Bir
sudan geçirip, süzün ve saplarından ayıklayın. Tencerenize alın.
Pişen
üzümleri tahta kaşık yardımıyla süzgeçten geçirin. Posalarını atıp, elde
ettiğiniz karışımı başka bir tencereye alın. Nişasta
ve mısır ununu ve 1 bardak şekeri birbirine karıştırıp, tencerenin içindeki
karışıma yavaş yavaş çırpma teli ile ekleyin.
Katılaşmaya başlayınca ocaktan
alın ve kâselere dağıtın.
Soğuduktan
sonra üzerlerini istediğiniz malzemelerle süsleyebilirsiniz. Fıstık ve
Hindistan cevizi ve nane yaprağı benim favorilerim.
Sevgiyle kalın!
Sevil Deniz
instagram sevildeniz
Yorumlar
Yorum Gönder