Aşure sevmeyen var mı?

                                                                          SEVİL DENİZ İLE DEVR-İ ALEM

Aşure sevmeyen var mı?

Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Her sene her evde olduğu gibi bizim evin de Aşure telaşı başlar. Aile fertlerimin hepsi Aşure pişerken, mutfağın etrafında kebapçı kedisi gibi dolanır. Eminim sizlerin evinizde de durum aynıdır.

Bizim ailenin aşure tarifini aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Aşure Tarifi  10 Kişilik

450 gr. aşurelik buğday

150 gr. kuru fasulye ( yarım su bardağından biraz fazla )

150 gr. nohut ( yarım su bardağından biraz fazla )

2 tatlı kaşığı gülsuyu

1 adet elma ( küp küp kesilmeli )

200 ml. süt

5 lt. su

850 gr. toz şeker

250 gr. kuru üzüm

150 gr. kuru incir

150 gr. kuru kayısı

Yapılışı :

Bir gece önceden aşurelik buğdayı ılık suda ıslatın. Nohut ve kuru fasulyeyi ılık tuzlu suda ıslatın.

Ertesi gün sularını süzüp, fasulye ve nohutları ayrı tencerelerde haşlayın. Haşlanan nohut ve fasulyelerin çıkan kabuklarını ayıklayın.

Süzmüş olduğunuz buğdayları ve 5 lt. suyumuzu tenceremize ekleyelim. Kuru meyveleri yıkayıp, süzelim. Küp küp doğranmış elmamızı tencereye ekleyelim.

Aşuremiz yavaş yavaş kaynamaya başladığında kuru üzümleri, haşlamış olduğumuz nohut ve kuru fasulyelerimizi içine ekleyelim. 8 dakika sonra şekerimizi ve kuru kayısımızı da karışıma ekleyelim.

Kaynamaya başladıktan sonra içine gülsuyu ve sütü ekleyelim. Bu süre içerisinde devamlı aşuremizi yavaşça karıştıralım.

En son kuru incirimizi ekleyelim ve yaklaşık 10 dakika daha karıştırarak aşuremizi pişirelim.

Eğer kıvamı size katı gelirse, süt ekleyebilirsiniz. Aşurelerinizi kâselere koyun.

Soğuduktan sonra tercihinize göre nar, fındık, fıstık, ceviz, tarçın ile üstünü süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Eviniz bereketle dolsun!

Sevil Deniz

www.sevildeniz.com

instagram sevildeniz








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lübnan Usülü Humus ( Hummus Bil Tahina )

Isparta Fırın Kebabı ( Kebabçı Kadir Usta Hüseyin Açıkalın'ın Tarifi )

Isparta Mutfağı’nın Kabune Pilavı'nın Hikayesini Biliyor musunuz?