Aşure sevmeyen var mı?
SEVİL
DENİZ İLE DEVR-İ ALEM
Aşure sevmeyen var mı?
Muharrem ayının onuncu günü Aşure
günüdür. Her sene her evde olduğu gibi bizim evin de Aşure telaşı başlar. Aile
fertlerimin hepsi Aşure pişerken, mutfağın etrafında kebapçı kedisi gibi
dolanır. Eminim sizlerin evinizde de durum aynıdır.
Bizim ailenin aşure tarifini aşağıda
sizlerle paylaşıyorum.
Aşure Tarifi 10 Kişilik
450 gr. aşurelik buğday
150 gr. kuru fasulye ( yarım su
bardağından biraz fazla )
150 gr. nohut ( yarım su bardağından
biraz fazla )
2 tatlı kaşığı gülsuyu
1 adet elma ( küp küp kesilmeli )
200 ml. süt
5 lt. su
850 gr. toz şeker
250 gr. kuru üzüm
150 gr. kuru incir
150 gr. kuru kayısı
Yapılışı :
Bir gece önceden aşurelik buğdayı
ılık suda ıslatın. Nohut ve kuru fasulyeyi ılık tuzlu suda ıslatın.
Ertesi gün sularını süzüp, fasulye
ve nohutları ayrı tencerelerde haşlayın. Haşlanan nohut ve fasulyelerin çıkan
kabuklarını ayıklayın.
Süzmüş olduğunuz buğdayları ve 5 lt.
suyumuzu tenceremize ekleyelim. Kuru meyveleri yıkayıp, süzelim. Küp küp
doğranmış elmamızı tencereye ekleyelim.
Aşuremiz yavaş yavaş kaynamaya
başladığında kuru üzümleri, haşlamış olduğumuz nohut ve kuru fasulyelerimizi
içine ekleyelim. 8 dakika sonra şekerimizi ve kuru kayısımızı da karışıma
ekleyelim.
Kaynamaya başladıktan sonra içine
gülsuyu ve sütü ekleyelim. Bu süre içerisinde devamlı aşuremizi yavaşça
karıştıralım.
En son kuru incirimizi ekleyelim ve
yaklaşık 10 dakika daha karıştırarak aşuremizi pişirelim.
Eğer kıvamı size katı gelirse, süt
ekleyebilirsiniz. Aşurelerinizi kâselere koyun.
Soğuduktan sonra tercihinize göre
nar, fındık, fıstık, ceviz, tarçın ile üstünü süsleyebilirsiniz.
www.sevildeniz.com
instagram sevildeniz
instagram sevildeniz
Yorumlar
Yorum Gönder