Bamya Kızartması
SEVİL DENİZ İLE DEVR-İ ALEM
Bamya
Kızartması
Bizim evde kızartma neredeyse hiç pişmiyor, her şey fırında ya da çok az yağ kullanılarak hazırlanıyor. Ama çok ender de olsa kaçamak yapmak bazen insana çok keyif veriyor.
Siz de benim gibi belirli yaşa kadar bamyayı ağzına
sürmeyenlerden misiniz?
Açıkça söylemek gerekirse, yirmili yaşların
sonlarına doğru biz birbirimize alıştık.
Annem ‘’akşam yemeğinde bamya yemeği de var’’
dediğinde, suratım ekşirdi. Yıllarca yemediğimizi bildiğinden bize akşam
yemeklerinde alternatif yemekler sunardı. Ay ne direnmişim yememek için. Şimdi ise bayılıyorum. Turşusuna, yemeğine, kızartmasına… Açıkça söylemek gerekirse ‘’ bamyanın da kızartması mı olurmuş canım’’
diyenlerdendim. Ta ki tadana kadar. Tadına bakınca ben de artık bağımlılık
yaptı.
Yaz aylarında poşetler içinde dondurucuya mutlaka bamya hazırlarım. Ara
ara da çıkarıp bamya çorbası, bamya kızartması yaparım.
Bu arada Konya’ya giderseniz, bamya çorbası
içmeden lütfen dönmeyin. En efsane tarif, Dedeman Otel’in en üst katındaki
restoranda saklı… Kadınlar Pazarı'ndan da bamya almayı unutmayın!
Hadi biraz tariften bahsedelim.
Malzemeler
1 kg. bamya
1 çay bardağı kızartmalık yağ
6 adet domates
4 diş sarımsak
5 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tutam karabiber
1 tutam kırmızı biber
1 tutam tuz
1 kaşık fesleğen
Yapılışı
Bamyaları yemek yapar gibi kabuklarını kesin, yıkayın ve kurulayın. Kızgın yağda 3-4
dakika kızartın.
Üzerindeki fazla yağları bir peçete yardımıyla alın. Ve bir
borcama yanyana dizin.
6 adet orta boy domatesi ve sarımsakları rondo’dan
geçirin ya da rendeleyin.
Bir tencerenin içine bu karışımı ekleyin ve
içine zeytinyağını, 1 tutam tuzu, 1 tutam karabiberi, 1 kaşık fesleğeni ekleyin
ve kaynayana kadar pişirin.
Domates sosunuz piştikten sonra, biraz ılınsın ve
bu karışımı borcama dizdiğiniz bamyaların üstüne dökün.
Afiyet olsun!
Sevil Deniz
instagram sevildeniz
Yorumlar
Yorum Gönder